Saturday, August 16, 2014

Stogodišnjica Cerske bitke / Ceremonija povodom stogodišnjice Cerske bitke u utorak, 19. avgusta 2014. / "B92" August 16, 2014


Spomenik srpskim junacima posvećen Cerskoj bici.
Foto: Jelena Hinić


B92
Beta, Tanjug
August 16, 2014

Beograd -- Danas se obeležava 100 godina od Cerske bitke, prve velike savezničke pobede u Prvom svetskom ratu.

Cerska bitka
Foto: Wikimedia Commons
 
Udarni deo Cerske bitke koju je izvojevala srpska vojska, odigrao se u noći 15. na 16. avgust 1914. godine.

Činjenica da je malena Srbija uspela da na Ceru tako temeljito porazi austrougarske trupe, koje su u svakom smislu bile u neporedivo boljoj poziciji od Srba, izazvala je tada šok i nevericu u Beču i Berlinu, ali i oduševljenje među saveznicima, a ugled Srbije neočekivano je porastao.

Tu, na jugozapadnim obroncima planine Cer, kod Tekeriša, u noći 15. na 16. avgust, dogodio se žestok sudar dve vojske, koji će se posle ogorčenih borbi, zavrsiti odlučnom srpskom pobedom.

Kako je Austro-Mađare zahvatila panika, posle iznenadnih srpskih pobeda, u njihovim jedinicama nastalo je rasulo i opšta demoralizacija Teško iscrpeljna u bakanskim ratovima, protiv Turske i Bugarske, koje je uspešno dobila po cenu velikih žrtava, izmorena i nekonsolidovna mala Srbija je napadnuta od Austro-Ugarske s neskrivenom namerom da bude potpuno uništena.

Logika vlastodržaca u Beču upravo je i bila da je nastupio idealan trenutak da slabašna Srbija bude, kako se verovalo, jednim „malim ratom“ uklonjena s mape.

Pošto su 12. avgusta Austrijanci, odnosno njihova Peta armija forsirali Drinu u rejonu Loznice, a pripadnici Austro-Ugarske Druge armije Savu na prostoru Sremska Mitrovica-Šabac, započele su borbe srpskih odreda na Drini i Savi, koji su se tokom četiri dana, od 12. do 15. avgusta, suprotstavljali nadiranju brojnijih i neuporedivo bolje opremljenih austrougarskih trupa.

General Stepa Stepanović, koji se po povratku vojvode Putnika nalazio na čelu Druge armije, dobio je naredbu 14. avgusta u kasnom popodnevnim satima da povrati Šabac.

U jutarnjim satima 15. avgusta, suočena sa nadiranjem Austro-Ugarskih trupa put Valjeva, srpska vrhovna komanda naredila je da Treća armija na svaki način zapreči potez ka Valjevu iz doline Jadra, a Druga armija da se zaputi ka Tekerišu, te da udari neprijatelja u levi bok.

Usledilo je povlačenje 21. austrougarske divizije, potom 8. korpusa, da bi u krajnjem 5. armija Austro-Ugarske vojske odstupila nazad preko Drine.

Atmosferu tih dana, među saborcima, Egon Ervin Kiš, poznati novinar i literata, koji se tu nalazio kao pripadnik Austro-Ugarskih trupa, opisao je na sledeći način, negde krajem avgusta te 1914. godine, u svom dnevniku: "Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom begu. Jedna potučena vojska - ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici...".

Bila je to prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

Kada je Cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.

Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27. 000, dok je iz stroja izbačeno oko od 16. 500 srpskih vojnika, od čega 2. 107 poginulih. Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, 21-24. avgusta 1914. godine, okončana je Cerska operacija.

Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.

Ceremonija povodom stogodišnjice Cerske bitke u utorak [19. Avgusta 2014.]

U selu Tekeriš kod Loznice u utorak, 19. avgusta, na praznik Preobraženje, biće obeležena stogodišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu, saopštili su danas organizatori.

Centralna državna ceremonija počinje u 11 sati, kada će kod spomenika Cerskim junacima biti položeni venci i odate državne i vojne počasti, najavio je Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici, koji upravlja spomen kompleksom u Tekerišu.

Prethodno će biti osvećena Spomen-crkva cerskim junacima na Lipovim vodama, gde će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti patrijarh Irinej i šabački episkop Lavrentije.

U poslepodnevnim časovima kod škole u Tekerišu i crkve na Lipovim vodama biće održani prigodni kulturno-umetnički programi.

Kako je saopšteno iz Centra, posetioci će moći da vide obnovljen spomenik Cerskim junacima, kao i dve nove biste - kralja Petra i kralja Aleksandra Karadjordjevića, čiju je rekonstrukciju, sanaciju i izradu finansiralo Udruženje gradjana "Društvo srpskih domaćina" iz Beograda.

Organizatori su, pored Udruženja i Vlada Srbije, Grad Loznica i Šabačka eparhija.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=08&dd=16&nav_category=12&nav_id=888796


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: