Monday, October 13, 2014

Милосава Перуновић - Српска хероина - Црногорка о чијем се јунаштву приповедало током Првог светског рата / "Сербум"

Милосава Перуновић
 
Милосава Перуновић била је још једна Црногорка о чијем се јунаштву приповедало током рата. Као гимназијалка придружила се комитама 1916. године у окупираној Црној Гори. У почетку њени саборци нису знали да је Милосава женско, међутим, како се често дружила са ћеркама једног од вођа, постала је сумњива и морала се открити. О Милосавином јунаштву сазнајемо из њених записа:
 
„Окуписмо се у околини Никшића. Дошле све комитске чете из овог краја. Вође се договарају како да опколимо град и позовемо Швабе на предају. Било нас је доста, скупила се велика снага на једном месту, углавном млади људи, сви наоружани. Истина, немамо наоружање које је потребно за напад на гарнизоне, али сви имамо пушке, бомбе, довољно муниције…Одлука је пала: напад на Никшић!“
 
Aустроугарска војска убрзо је предала оружје и опрему, а потом су комите извукле најозлоглашеније окупаторске војнике заједно са домаћим издајницима и заједно им пресудили. Била је то последња битка Милосаве Перуновић против окупатора. Три године након рата Милосава се преселила у Жедник код Суботице, где је остала до априла 1941. године. Током рата боравила је у свом племену до 1945. Чим су Немци протерани, решила је да се врати у Жедник, али је на путу један од сапутника, извесни Бацковић испалио неколико метака из револвера и погодио Милосаву у леђа. Истрага о томе није вођена, а она је подлегла ранама неколико дана касније у болници у Пећи.
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****
 

No comments: