Friday, October 3, 2014

Prateći programi izložbe "SRBIJA 1914" - Traje do 15. januara [2015] - Istorijski muzej Srbije / "Blic Online" October 1, 2014

Blic Online
October 1, 2014

Istorijski muzej Srbije organizuje prateći program izložbe "Srbija 1914“, a posetioci će tokom naredne dve nedelje na Trgu Nikole Pašića putem projekcije dokumentarnih filmova i razgovora sa uglednim gostima imati priliku da se bliže upoznaju sa Velikim ratom i periodom koji mu je prethodio.


Istorijski muzej Srbije / Foto: M. Mitrović
 
Dokumentarni film "Golgota Srbije“ (1940) u režiji Stanislava Krakova, biće prikazan sutra u 18 sati, dok će 9. oktobar (18) biti predstavljen dokumentarni serijal: Telegrami, povodom stogodišnjice Velikog rata, realizacija Institut za savremenu istoriju, epizode 1 – 7 Sarajevski atentat i Julska kriza. Tog 9. oktobra biće održano i predavanje na temu Sarajevskog atentata i Julske krize koje će voditi prof. dr Momčilo Pavlović, naučni savetnik i direktor Instituta za savremenu istoriju.

Narednog dana, 10. oktobra, od 19 sati biće održan koncert pijaniste Nikole Zdravkovića, doktoranta Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

Za sve prateće programe ulaz je slobodan.

Izložba "Srbija 1914.” je savremeni muzejski projekat nastao kao rezultat saradnje Istorijskog muzeja Srbije i Vojnog muzeja i predstavlja poseban doprinos obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Postavka nastoji da posetiocima na edukativan i interaktivan 3D način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka, događaje koji su prethodili samom ratu (Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza i Niška deklaracija) i srpske vojne uspehe iz 1914, prve godine Prvog svetskog rata. 

Uvodni deo postavke rađen je sa ambicijom da dočara dinamičan rast i emancipaciju srpskog društva na početku 20. veka na političkom, kulturnom, naučnom i privrednom planu.

Centralni deo postavke čini rekonstrukcija ratnih događanja u Srbiji 1914, pre svega bitki: najpre prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu na Ceru, a potom i vojnih uspeha na Drini i Kolubari.

- Posebnu atraktivnost postavci daje specijalno za potrebe ove izložbe kreirana aplikacija Srbija 1914, mobilna platforma kreirana za operativne sisteme IOS i Android. Aplikacija je stvorena sa ciljem da se, upotrebom novih medija i inovativnih koncepcija, na savremen način promoviše kulturno-istorijska baština Srbije - ističu iz Istorijskog muzeja Srbije.

Koristeći tehnologiju proširene stvarnosti, pomenuta aplikacija omogućava da posetioci ostvare interakciju sa eksponatima i otkriju sadržaje koji predstavljaju digitalnu nadgradnju postavke. Sastoji se iz tri osnovne sekcije - edukativne nagradne igre Potraga za blagom, sekcije izložbe i sekcije kataloga i bojanke.

Autori koncepcije izložbe su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac (Istorijski muzej Srbije), kao i Vuk Obradović (Vojni muzej).

Koordinatorka izložbe je muzejska savetnica Slađana Bojković, a saradnice na postavci su kustoskinje Dragana Spasojević i Sanja Veljković.

Interaktivne eksponate su pripremili Marko Savić (Kodek Institut) i Marko Todorović (Lajv vju studio). Irena Stepančić je grafički dizajner izložbe, dok su Igor Stepančić i Borjana Šuvaković dizajnirali izložbu.

Prateći programi sredom i subotom do 15. januara [2015]

Izložba "Srbija 1914.” traje do 15. januara, do kada je svake srede od 17 sati i svake subote od 13 sati organizovano stručno vođenje kroz postavku. U Muzeju na Trgu Nikole Pašića svake subote se od 13 sati za decu predškolskog i početnih razreda osnovne škole priređuju kreativne radionice. Muzej je otvoren svakog dana od 12 do 20 sati, osim ponedeljkom. Cena ulaznice je 200, za đake, studente i penzionere 100 dinara.


http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/499183/Prateci-programi-izlozbe-Srbija-1914

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: