Wednesday, October 8, 2014

Sećanje na slavne pretke - "Srbija u Velikom ratu - australijska svedočenja" 25. oktobra 2014. / "Vesti Online" Oct. 3, 2014

 
Ambasada RS u Kanberi

Vesti Online
M. Petrović
October 3, 2014

Ambasada Srbije u Kanberi obavestila je da u glavnom gradu Australije 25. oktobra organizuje obeležavanje stotogodišnjice Prvog svetskog rata. Pod nazivom "Srbija u Velikom ratu - australijska svedočenja", pripremljen je program koji će trajati gotovo čitavog dana.

Prvi svetski rat: Austrugari ubijaju srbe. Foto: Wikipedia
 
Svečanosti počinju u devet ujutro, u crkvi Svetog Save na Fareru gde će biti održana pravoslavna liturgija, kao i memorijalna služba u znak sećanja na početak Velikog rata.
 
Prema rečima ambasadora Miroljuba Petrovića, od deset ujutro će u Australijskom ratnom memorijalu biti izložba ratnih medalja i obeležja srpskih i australijskih vojnika i dobrovoljaca na Balkanskom frontu. Na izložbi će biti predstavljena i srpska vojna uniforma iz Prvog svetskog rata.
 
Posle podne, u sali za projekcije istog kompleksa biće predstavljeni literarni radovi o srpskoj epopeji. Takođe, posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa novim srpskim istorijskim podacima o Velikom ratu. Poseban deo ove prezentacije posvećen je životu Olive Kelso-King, velikog prijatelja Srba i dobrovoljca na balkanskom ratnom poprištu.
 
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****
 

No comments: