Sunday, November 23, 2014

POBEDA: Grad Beograd podiže spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, ali i njegovom sinu Aleksandru!!! / "Telegraf" November 20, 2014Telegraf.rs
November 20, 2014

Čelnici grada uvažili želju brojnih Srba i podržali inicijativu Telegrafa: Spomenike u Beogradu dobiće Kralj Petar Prvi Karađorđević, Aleksandar Karađorđević, Stefan Nemanja, ali i svi oni koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo!

Zahvaljujući inicijativi koju su pokrenuli građani Srbije, a zvanično je predložio Telegraf Kralj Petar Prvi Karađorđević, uskoro će dobiti spomenik u Beogradu. I ne samo ovaj znameniti srpski vladar, već i njegov sin Aleksandar Karađorđević, kao i osnivač srpske države Stefan Nemanja.

Gradski menadžer Goran Vesić reagovao je samo sat vremena nakon teksta objavljenog na Telegrafu, pozdravio je ovu akciju i najavio da će ova istorijska nepravda vrlo brzo biti ispravljena, te da će se glavni grad na ovaj način odužiti “svima onima koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo”.

- Grad Beograd planira podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, ali i njegovom sinu Aleksandru Karađorđeviću. Radujemo se Vašoj inicijativi, jer ona pokazuje da građani žele da uradimo upravo ono što i jeste nama u planu – da se podigne spomenik ovoj dvojici naših vladara, ali i svima onima koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo - rekao je Vesić.

Goran Vesić / Foto: Telegraf
 
On se osvrnuo i na činjenicu da  je bilo potrebno toliko decenija da bi se ovo dogodilo.

- I Kralj Petar Prvi i Kralj Aleksandar su zaslužili spomenike u glavnom gradu Srbije i činjenica da ga do sada nisu dobili pokazuje kako smo se nemarno odnosili prema svojoj slavnoj i svetloj prošlosti. Uostalom, Beograd nema ni spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države, ali ga nemaju ni drugi Nemanjići koji su značajni za našu istoriju (ako se izuzme spomenik ispred Palate Pravde, kojim se slavi Dušanov zakonik).

- I tu nepravdu ćemo ispraviti. Hvala građanima na ovoj inicijativi i pozivamo sve da predlože i druge značajne osobe koje su dale svoj nemerljivi doprinos u kulturi, nauci ili sportu. Pozivamo i Telegraf, da kao pokretač ove inicijative sve predloge i zvanično uputi Komisiji za imenovanje trgova i ulica grada Beograda - zaključuje gradski menadžer.


(Telegraf.rs)


http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/1317639-pobeda-grad-beograd-podize-spomenik-kralju-petru-i-karadjordjevicu-ali-i-njegovom-sinu-aleksandru


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****
 

No comments: