Sunday, December 7, 2014

Нишка декларација - раљевина Србија је прва у Великом рату објавила своје ратне циљеве. То је учињено 7. децембра 1914. године на заседању у Нишу.

 
na Facebook.
 
Краљевина Србија је прва у Великом рату објавила своје ратне циљеве. То је учињено 7. децембра 1914. године на заседању у Нишу, у форми Владине изјаве коју је прихватила Народна скупштина.
 
Изјава за коју се касније одомаћио назив Нишка декларација, гласи овако:
 
"... Уверена у решеност целог српског народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судбоносним тренуцима једини задатак, да обезбеди успешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца. Сјајни успех који има да крунише ово војевање, искупиће обилато крваве жртве које данашњи српски нараштај подноси. У тој борби српски народ нема избора, јер се између живота и смрти не бира. Он је на њу принуђен и водиће је са онаквом истом несаломљивом енергијом и с каквом се пре сто година борио за свој васкрс из Косовске гробнице ".
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 *****
 

No comments: