Friday, February 13, 2015

"RAT I PLAKAT 1914–1918" Izložba - Povodom predstojećeg praznika Dana državnosti, Muzej primenjene umetnosti će otvoriti svoje galerije u nedelju, ponedaljak i utorak (15, 16. i 17. februara 2015) od 12–18 časova."Povodom predstojećeg praznika Dana državnosti, Muzej primenjene umetnosti će otvoriti svoje galerije u nedelju, ponedaljak i utorak (15, 16. i 17. februara 2015) od 12–18 časova. Publika će moći da vidi izložbu Rat i plakat 1914–1918 autora Vladimira Čeha. Izložba se održava u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pod pokr...oviteljstvom Ministarsva kulture i informisanja i trajaće do kraja februara 2015. godine. Ulaz na izložbu je slobodan.

"Kao završnica izložbe u subotu, 21. februara 2015. godine. u Muzeju primenjene umetnosti biće održan Stručni skup, na kome će stručnjaci različitih oblasti izlagati o ovoj temi: uvodničar će biti autor izložbe Vladimir Čeh, a zatim slede Danilo Šarenac (istorija), Prvoslav Plavšić (komunikacija), Zdravko Mićanović i Slobodan Jovanović (umetnost), Boris Petrović (simboli), Milan Ristović (humor)i Slavimir Stojanović, Doru Bosiok i Mirko Ilić (dizajn).

"Izložba se sastoji iz tri dela: „Plakat u svetu“, „Srbija na plakatu“ i „Plakatu Srbiji“. Na više od dve stotine plakata na panoima i oko pet stotina na velikim televizijskim ekranima prikazano je kako su iste teme bile saopštavane u različitim kulturama, za ostvarenje različitih ciljeva, kako se poruka za istu temu menjalau toku samog rata, kakav je ton imao tekst poruke i kakvu je emociju izazivala slika.Ovi plakati iz vremena Velikog rata, distribuirani su u petnaestak zemalja na četiri kontinenta (Amerika, Evropa, Azija, Australija).

"Replike plakata obezbeđene su iz Imperial War Muzeja u Londonu, The Library of Congress u Vašingtonu, Museum of Contemporary History of Russia u Moskvi, Colorado College u Kolorado Springsu, Narodne biblioteke Srbije, Arhiva Srbije i Muzeja Vojvodine, uz podršku Ambasade Austrije, Francuske i Velike Britanije u Beogradu."
Muzej primenjene umetnosti

na Facebook.

http://www.mpu.rs/

Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, 11000 Beograd


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: