Tuesday, February 24, 2015

SEĆANJE NA GRAD SMRTI U Valjevu pre 100 godina od tifusa umrlo 10.000 vojnika, civila i lekara / "Blic Online" February 18, 2015

Blic Online
Predrag Vujanac
18. 02. 2015.

Pre tačno 100 godina Valjevo je bilo grad smrti, jer je u februaru 1915. zbog epidemije tifusa umrlo oko 10.000 vojnika i civila. S njima su u smrt otišla i 22 lekara, kojih se Valjevo takođe seća vek posle Prvog svetskog rata.

Ambasador SAD Majkl Kirbi polaže venac na grob dr Semjuela Kuka

“Valjevo grad bolnica” predstavlja niz programa kojim će od aprila, kada je stogodišnjica smrti čuvene srpske slikarke Nadežde Petrović, biti obeležen i vek valjevske ratne bolnice.

Pevao crnačke pesme Dr Semjuel Kuk
 
Grad na Kolubari je tada imao oko 3.600 stanovnika, a u jednom trenutku u njemu je bilo čak 15.685 ranjenika, pa je čak 30 objekata, kuća, škola i kafana bilo pretvoreno u bolnice, gde se 26 lekara, umesto potrebnih 150, borilo protiv epidemije tifusa.
 
Deo osoblja valjevske ratne bolnice iz 1915. godine
 
- U jeku epidemije dnevno je umiralo i više od 100 ljudi. Procenjeno je da je tokom epidemije umrlo više od 3.500 vojnika, 4.000 civila i oko 2.000 austrougarskih zarobljenika. Među stradalima bili su i oni koji su se borili sa epidemijom, lekari, bolničari i pomoćno medicinsko osoblje. Koliko se danas zna, umrlo je 12 srpskih lekara, dva studenta medicine - priča Vladimir Krivošejev, direktor valjevskog muzeja koji priprema izložbu “Valjevo grad bolnica”.

Valjevska ratna bolnica
 
Među lekarskim žrtvama, dve osobe se posebno izdvajaju. Najpre, dr Semjuel Albert Kuk (Njujork 1878 - Valjevo 1915) koji je samoinicijativno početkom 1915. iz misije američkog Crvenog krsta, dok SAD još nisu ni učestvovale u ratu, došao u Valjevo. Dok se nije razboleo od tifusa, kolege je zabavljao pevanjem crnačkih duhovnih pesama, a vakcinu koja je trebala da ga zaštiti od bolesti, ustupio je ranjenim srpskim vojnicima. Sahranjen je na brdu Vidrak, a na njegov grob nedavno je venac položio ambasador SAD Majkl Kirbi.
 
Podlegla u 28. godini Draginja Babić
 
Tifus je odneo i Valjevku dr Draginju Babić (1887-1915), prvu Srpkinju koja je završila studije medicine na Berlinskom univerzitetu.

Na početku rata, kad su prodrle austrougarske trupe, povukla se sa srpskom vojskom u Pirot na dužnost upravnika rezervne bolnice, ali je posle Kolubarske bitke odlučila da se vrati u rodni grad, kada su iz njega svi bežali i da pomogne svojim Valjevcima. Imala je tek 28 godina, a za humanost, hrabrost i požrtvovanje Draginja je od SPC odlikovana Ordenom Svetog Save.

Grad smrti pre jednog veka tako je, kako ističe, bio i mesto međunarodne solidarnosti i viteštva, gde dojučerašnji neprijatelji zajednički dele parče hleba, zavoj, lek i zajedno čekaju spasenje ili smrt.


Lečili ranjenike obe vojske

- U lečenju ranjenika i bolesnika učestvovali su i dobrovoljci i bolničarke iz Škotske, Rusije, Francuske, SAD, Holandije... Osobenost valjevske ratne bolnice je u tome da je malobrojni srpski sanitet, što je do tada bilo nezabeleženo u istoriji, ravnopravno lečio ranjenike i bolesnike obe vojske, srpske i austrougarske - kaže novinar Slobodan Raković, autor dokumentarno-igranog filma “Valjevska bolnica”.


http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/535834/SECANJE-NA-GRAD-SMRTI-U-Valjevu-pre-100-godina-od-tifusa-umrlo-10000-vojnika-civila-i-lekara


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****
 
 

No comments: