Monday, March 30, 2015

VIDEO - Izložba "VALJEVO 1914-1915 - GRAD BOLNICA" / April 2 - May 8, 2015 / GALERIJA NARODNOG MUZEJA VALJEVO / I MONODRAMA "NADEŽDA PETROVIĆ"

ugradu.info
March 30, 2015
 


Ratna bolnica u Valjevu postala je simbol požrtvovanosti i humanosti tokom Prvog svetskog rata. Valjevo je po svom položaju i blizni fronta, u Velikom ratu bio glavni centar za prijem ranjenika, izbeglica, zarobljenika i obolelih. Zbog loših higijenskih uslova pojavio se i pegavi tifus. Od decembra 1914. do maja 1915. godine epidemija pegavog tifusa toliko je uzela maha da je ceo grad postao bolnica. Oko devet i po hiljada žrtva podleglo je posledicama strašne epidemije pegavca. Pored srpskih lekara u učestvovale su medicinske misije iz više evropskih zemalja i Amerike. Na strahote Valjevske bolnice podsetiće izložba Narodnog muzeja u Valjevu koja će biti otvorena 2. aprila u 12 časova.

Izložba predstavlja istoriografsku priču o Valjevu kao gradu bolnici i težište izložbe biće na svim objektima gde su bile smeštene bolnice, na samom istorijskom toku događanja vezanih za epidemiju tifusa. Noseći eksponati izložbe biće slika Nadežde Petrović "Valjevska bolnica", hirurški pribor i ambijentalna rekonstrukcija bolnickog šatora iz tog vremena. Pored toga biće izloženo puno raznovrsnog materijala iz vremena Prvog svetskog rata. Izložbu će zvanično otvoriti Ivan Tasovac, Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije" kaže direktor Narodnog muzeja Valjevo dr Vladimir Krivošejev.  Pored ministra Tasovca otvaranju izložbe prisustvovaće ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Keefe, ambasador Holandije H.E. Laurent Louis Stokvis, kao i predstavnici ambasada Republike Poljske, Rusije i Češke.


U petak 03. aprila u 20 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije biće izvedena monodrama "Nadežda Petrović" u interpretaciji Biljane Đurović, glumice Narodnog pozorišta iz Beograda.  Monodrama je napravljena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana “Boje i barut” Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, a Valjevci će imati priliku da je pogledaju zahvaljujući Centru za kulturu Valjevo.

 
 
Narodni Muzej Valjevo III
Trg Živojina Mišića 3, 14000 Valjevo
Serbia
 
Povodom stogodišnjice smrti Nadežde Petrović.

Izložbu otvara ministar kulture Ivan Tasovac.

Lajkujte stranicu i PRATITE INFORMACIJE O VALJEVSKIM
RATNIM BOLNICAMA 1914-1915.

https://www.facebook.com/pages/Valjevo-1914-1915-godine-grad-bolnica/1575303249372482

Valjevo 1914-1915. godine - grad bolnica

*****

Trailer za izložbu Grad bolnica
Posted on You Tube by "Muzej Valjevo"
Published February 26, 2015
 https://youtu.be/PS4dr-jGf0A


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: