Saturday, April 11, 2015

СРБИЈА ЈЕ ВАСКРСЛА - ВАИСТИНУ ВАСКРСЛА! / РАТНИ УСКРС 1915 ГОДИНЕ


РАТНИ УСКРС 1915 ГОДИНЕ
 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

РАТНИ УСКРС 1915 ГОДИНЕ

Ниједна друга земља учесница Великог рата није тако скупо платила своју слободу као Србија. Остала је истина окађена тамјаном, заливена капима крви и суза, очишћена вером у исправност жртве за прави циљ пред собом.

Истина о народу за који је током историје погибија најчешће била питање живота, а смрт – одраз вере у живот.

Ових година навршава се 100 година од почетка и трајања Првог светског рата. Краљевина Србија ратовала је против Аустроугарске и других централних сила од 28. јула 1914, када јој је аустроугарска влада објавила рат, па све до капитулације Аустроугарске, 3. новембра 1918. године.

Прве године рата Србија је потукла аустроугарску Балканску војску. Наредне године њена војска суочила се са Тројном инвазијом. Не желећи да се преда, Српска војска се повукла преко Албаније.

Евакуисана је на Крф, где се одморила, наоружала и реорганизовала. Одатле је пребачена на Солунски фронт, где је већ 1916. године забележила успехе. После дугог затишја, борбе за пробијање фронта почеле су у септембру 1918. године. Српска војска је кренула у пробој Солунског фронта.

По наредби војводе Живојина Мишића:

„Са непоколебљивом вером и надом, јунаци, напред у отаџбину!“ – војнички речено, извршила је пробој Солунског фронта и исписала једну од најсветијих и најсветлијих страница српске војне историје.

Српска слава остала је забележена, али су и српске жртве биле огромне. Велику победу у Првом светском рату Србија је несразмерно скупо платила: током рата изгубила је, процењује се, између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушке популације.

Уочи сутрашњег најрадоснијег празника сетио сам се наслова једне наше антологијске књиге ГОЛГОТА И ВАСКРС СРБИЈЕ и заиста СРБИЈА ЈЕ ВАСКРСЛА - ВАИСТИНУ ВАСКРСЛА!

И сад још више има смисла кликнути из срца српскога: ХРИСТОС ВАСКРСЕ -ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!


Савез Удружења Потомака Српских Ратника и Добровољаца 1912-1918


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****  

No comments: