Thursday, April 2, 2015

DEDA ĐORĐE DOBIO POMOĆNIKA: Poslednji Srbin na Zejtinliku zahvaljuje Srbiji! / Predrag Nedeljković (47) / "Telegraf" March 31, 2015


Telegraf.rs
March 31, 2015

Predrag Nedeljković (47) imenovan je za pomoćnika čuvenog Đorđa Mihailovića, koji grobove srpskih boraca čuva više od pola veka.

Foto: Telegraf.rs
 
Kraljevčanin Predrag Nedeljković (47) koji je pre nekoliko meseci odlukom Ministarstva za rad izabran za novog čuvara grobova srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu biće pomoćnik Đorđu Mihailoviću (87) koji više od pola veka čuva humke oko 7.000 srpskih stradalnika.
 
Đorđe je hodajuća legenda. Od njega svaki dan čujem novu priču o ovom mestu i ovim ljudima. Energiju koju on ima mnogi mladi ljudi nemaju… Bez obzira na godine, deda Đorđe se ne predaje. Svakog dana počinjemo posao u pet ujutru, na 12.000 kvadrata groblja ne sme da bude ni travke – objasnio je Nedeljković za medije.

ZEJTINLIK: Deda Đorđe ni ne zna da su ga mediji “sahranili”!

– U Grčku sam došao na odmor. Tu sam sreo sadašnju suprugu i već deset godina živim u ovoj zemlji. Uslov za čuvara vojničkog groblja bilo je i prebivalište u Grčkoj i poznavanje jezika, pa je ovo još jedan dokaz da se ništa u životu ne dešava slučajno. Drugi uslov – da sam potomak solunskog ratnika, takođe sam ispunio – navodi Predrag za medije dodajući da svoju novu profesiju ne doživljava kao posao, već kao “čast koja se retkima ukazuje”.


SAHRANILI GA ŽIVOG: Mediji u Srbiji upokojili živog deda Đorđa, čuvara Zejtinlika!

Foto: Tanjug/AP
 
I Đorđe je zadovoljan što će dobiti pomoć, ali priznaje da mu je žao što to nije neko iz loze Mihailovića. On je objasnio da nema sina da ga zameni i da zato još uvek radi, kao i da ima ćerku, ali da za ovaj posao ipak treba “muška ruka”.

NAJVEĆI ŽIVI SRBIN: Uručen orden čuvaru srpskog vojničkog groblja u Solunu! (VIDEO)

– Dobro je što mi je Srbija poslala Predraga, koji će me jednog dana zameniti jer neću živeti dvesta godina. On je hrabar i častan čovek – objasnio je Đorđe.


(Telegraf.rs)


http://www.telegraf.rs/vesti/1501148-deda-djordje-dobio-pomocnika-poslednji-srbin-na-zejtinliku-zahvaljuje-srbiji


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****
 

No comments: