Sunday, May 3, 2015

МАЛЕ ПРИЧЕ ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА - Добродошли на свечано отварање изложбе посвећене сећању на наше јуначке претке у Првом светском рату! У Малој галерији Дома Војске Србије 5. маја 2015. године, са почетком у 13 часова. / Београд

 

МАЛЕ ПРИЧЕ ИЗ ВЕЛИКОГ РАТА
 
У склопу обележавања стогодишњице од Првог светског рата, у Малој галерији Дома Војске Србије [Београд] 5. маја 2015. године, са почетком у 13 часова, биће отворена изложба „Мале приче из Великог рата“, коју као организатори потписују:
 
*Медија центар „Одбрана“;
 
*Музеј Осечине (Одељење народног музеја Ваљево);
 
*Савез потомака ратника Србије од 1912. до 1920. и
 
*Војни музеј.
 
За време Првог светског рата, до тада највећег сукоба у историји човечанства, наша јуначка отаџбина је дала највеће могуће жртве за своју слободу. Највећа жртва је у ствари био такозвани обичан, мали човек. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у борбу за слободу своје наде, страхове, снове, молитве и осећања. Овом изложбом откривамо неке од тих прича са циљем да на достојанствен начин одамо почаст светлим примерима несебичног жртвовања предака који су нас заувек задужили.
 
На изложби ће, поред аутентичних експоната из приватне збирке Милоша Вуковића, Миодрага Ненадовића, Музеја Осечине, Храма Вазнесења Господњег у Осечини, у форми видео материјала премијерно бити приказане све фотографије, аутобиографски списи, дневници, писма војника, разгледнице и друга документа од историјског значаја, која су прикупљена у оквиру пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, покренутог 2014. године од стране Савеза потомака ратника Србије 1912-1920, уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја и у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова РС.
 
О изложби ће на отварању говорити: пуковник Стевица С. Крапанџин, директор Медија центра „Одбрана“; Светозар Гачић, руководилац Музеја Осечина (Одељење народног музеја Ваљево); Милан Петровић, стручни сарадник Музеја Осечина; Љубомир Марковић, председник СПРС 1912-1920. и Александар Василић, руководилац пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“.

Hа изложби ће бити приказани и експонати из приватне колекије др Светислава Станојевића Шола.
 
Посетите сајтове:
 
Медија центар „Одбрана“: http://www.odbrana.mod.gov.rs/
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

No comments: