Wednesday, July 8, 2015

У Чикагу је 3. јула [2015], у осамдесетој години, преминуо др Славољуб Славко Пановић, дугогодишњи председник Српске народне одбране, најстарије и најзначајније организације више од милион Срба у Сједињеним Америчким Државама. / НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - ОДБОР ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ


 
ПРЕМИНУО ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ У САД
 
(Саопштење за јавност)

 
Београд, 8. јул [2015] - У Чикагу је 3. јула, у осамдесетој години, преминуо др Славољуб Славко Пановић, дугогодишњи председник Српске народне одбране, најстарије и најзначајније организације више од милион Срба у Сједињеним Америчким Државама. Пановић је на Конгресу СНО ове године за Видовдан изабран за почасног председника СНО.
 
Члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић упутио је телеграм саучешћа Српској народној одбрани и породици покојног Пановића, у којем се истиче да је његов „одлазак велики губитак за српску заједницу на Северноамеричком континенту, јер је др Славко Пановић много чинио на чувању српског идентитета у емиграцији, помирењу у оквиру Српске православне цркве у Америци, формирању Српског кокуса у Конгресу САД, побошљању односа САД и Србије и прикупљању и упућивању помоћи српском народу у матици“.
 
Српску народну одбрану основао је 1908.године Михаило Пупин, а њени чланови, поред осталих, били су Јован Дучић,Драгиша Кашиковић и Никола Каваја. СНОје 2004. године основала Фонд „Михајло Пупин“који годишње донира 20 стипенција младим људима у Србији, а 2009. године расписала јеновчану награду у вредности од 100.000 америчких долара особи која им достави податке о месту где се налази гроб генерала Драгољуба Драже Михаиловића.
 
Родбина,пријатељи и поштоваоци опростиће се од покојног Славка Пановићау четвртак 9. јула у манастиру Нова Грачаница код Чикага, где ће бити служено опело, а сахрана ће бити обављена на манастирском гробљу.
 
 
НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
 
ОДБОР ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ
 
Београд, 8. јул [2015]

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****
 

No comments: