Monday, November 9, 2015

"Албанска Голгота 100 година касније” је експедиција која понавља пут српског народа и војске током повлачења 1915. године и на тај начин скромно обележава овај трагичан и величанствен догађај, јединствен у нашој и светској историји. / "Albanska Golgota 100 Godina Kasnije" November 2015


 
 
Србија 1914-1915. Највећи војни конфликт до Другог светског рата, Велики рат, почео је нападом Аустроугарске на Краљевину Србију 28. јула 1914. године.
 
“Албанска Голгота 100 година касније” је експедиција која понавља пут српског народа и војске током повлачења 1915. године и на тај начин скромно обележава овај трагичан и величанствен догађај, јединствен у нашој и светској историји. Њени чланови овим гестом желе да искажу најискреније дивљење и одају почаст легендарним прецима на чијим раменима и данас стојимо.
 
Ова мирољубива и родољубива експедиција има за главни циљ прелазак преко Проклетија од града Пећи до града Драча, а потом бродом до крајње дестинације острва Крф и Видо, истим путем којим је то учинила српска војска у Првом светском рату. На свом путу, учесници ће користити личну и експедицијску опрему (зимске панталоне и јакне, ципеле, вреће за спавање, простирке…) без било какве логистичке подршке. Они ће морати да носе храну, спаваће у шаторима, топиће снег да добију воду, оријентисаће се помоћу компаса и разговараће са локалним становништвом.
 
План је да експедиција почне у истом периоду и са истог места као и српска војска 1915. године, односно почетком децембра 2015. из Пећи. Наша рута је најтежа од три главне, и почиње у Пећи на 560м надморске висине и наставља преко Чакора (1.850м, планина Проклетије) уласком у Црну Гору и даље границом до Скадра и напокон Драча. Рута је дуга око 280км, а временски услови ће диктирати напредовање. Процена је да ће ова експедиција трајати између 15 и 30 дана.


http://albanskagolgota.rs/sr_RS/
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

No comments: