Wednesday, March 2, 2016

РАТНЕ ЉУБАВИ / ИЗ ПОРОДИЧНИХ АРХИВА / Милија Лазовић са Јозефинoм Глуши(ч)ћ


Девојачка фотографије Јозефине Глуши(ч)ћ док је била девојка
још из периода Аустро- угарске.
 
Милија Лазовић (први са лева) на свом венчању са
Јозефином-Браниславом Лазовић у Земуну 1921 год.
 
"Милија Лазовић родом из из Ужичке Пожеге. Прешао Албанију,учествовао у операцији пробоја Солунског фронта 15 септембра 1918 почео је напад на масив Ветерник.

Из података којима располаже Управа дома слепих ратних инвалида у Земуну поуздано је утврђено да је у тој тешкој битки услед рањавања изгубило вид једанаест добровољаца.Међу тим добровољцима нашао се и Милија Лазовић. За своје заслуге и храброст одликован је са Карађорђевом звездом.

После рата завршава у Земуну у дому за слепе где учи занате и да се сналази у новом животу.

У дому упознаје болничарку - добровољку Јозефину Глуши(ч)ћ која је дошла из Словеније да помогне слепим војницима. Краљ Александар Карађорђевић објављује проглас да ће свакој девојци која пристане да се уда за слепог војника, направити свадбу и саградити им кућу где год они то буду желели. Милија се жени са Јозефином која на венчању прелази у православну веру и на своје инсистирање узима српско име Бранислава.

Једанаест слепих војника је изразило жељу да би волели да живе у равници поред Новог Сада,тако су никле прве куће и насеље су назвали Ветерник у знак сећања на брдски масив ВЕТЕРНИК на ком су изгубили вид.

Причу о слепом војнику и пожртвованој Словенки ми њихови потомци преносимо са старијих на младе генерације.

Док сам жива причам ову причу своме сину и он верујем ће причати својим потомцима и нећемо дозволити да се она угаси."

Поносна праунука Наташа Крнета!

*****

Уредништво странице Савеза удружења потомака српских ратника и добровољаца од 1912 до 1918 изражава велику благодарност госпођи Наташи Крнети из Новог Сада што је са великим емоцијама и поносом поделила ову причу о свом прадеди, једним од хиљадама заборављених српских јунака, са нама на светле и славне дане историје Великог рата. (Првог светског рата)

Позивамо и остале наше поштоваоце и чланове да нам шаљу своје приче и фотографије на сећање и успомене из Великог рата, које ћемо са великим задовољством објавити на нашој и вашој страници.

Уредништво странице

Савез Удружења Потомака Српских Ратника и Добровољаца 1912-1918

na Facebook.


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: