Wednesday, April 13, 2016

Пре 100 година, прве јединице Васкрсле српске војске, спремале су се за транспорт са Крфа на Халкидики... / "Српска војска-Оружје наших победа 1914-1918"
Пре 100 година, прве јединице Васкрсле српске војске, спремале су се за транспорт са Крфа на Халкидики...


Преузето из књиге:
"Српска војска-Оружје наших победа 1914-1918."


"...До почетка априла српска војска већ се поприлично опоравила на Крфу. Умирање од исцрпљености и разних болести сасвим је престало. Војници обучени у нове француске и енглеске униформе вратили су се обављању редовних дужности у логору.


Од преосталог људства извршена је реорганизација војске, која је, услед великих губитака, била неопходна. Формирано је шест пешадијских и једна коњичка дивизија, распоређених у три армије. У I армији – Моравска и Вардарска; II армија – Шумадијска и Тимочка; III армија – Дринска и Дунавска дивизија. Укупно 6.025 официра и 124.190 војника.


Прве јединице кренуле су за Халкидики 13. априла, британским и француским транспортним и ратним бродовима, у јакој пратњи торпиљера, пошто је постојала реална опасност за напад непријатељских подморница.


Васкрсла српска војска кренула је у нову неизвесност. После још неколико месеци обуке са новопримљеним материјалом, у камповима око Солуна, чекале су је још многе крваве борбе за ослобођење отаџбине.


На запрепашћење непријатеља, који су се понадали да је са српским војницима свршено у Албанији, они ће полетети као орлови преко високих планина и ускоро прећи праг Србије!..."

na Facebook.


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: