Tuesday, June 7, 2016

Svečano obeležena i stogodišnjica dolaska 27 dečaka iz Srbije koji su prošli pakao povlačenja srpske vojske preko Albanije - U Edinburgu [Škotska] na proslavi dana škole Džordž Heriot / Radio-televizija Vojvodine RTV June 7, 2016

Radio-televizija Vojvodine RTV
Izvor: Beta
June 7, 2016

Škotska: Obeleženo sećanje na dečake iz Srbije

BEOGRAD - U Edinburgu je na proslavi dana škole Džordž Heriot svečano obeležena i stogodišnjica dolaska 27 dečaka iz Srbije koji su prošli pakao povlačenja srpske vojske preko Albanije, saopštila je ambasada Srbije u Londonu.

Foto: Beta
 
Svečanom događaju prisustvovalo je nekoliko stotina učenika, njihovih roditelja, predstavnika lokalne zajednice i dvadesetak potomaka srpskih đaka. Na svečanosti su takođe bili britanski ambasador u Beogradu Denis Kif i ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević.

Kif je podsetio i na ulogu britanskih bolničarki u Srbiji tokom Prvog svetskog rata i pokazao seriju maraka o britanskim bolničarkama koje je štampala Pošta Srbije.

Ambasador Pribićević je zahvalio domaćinima na toplom dočeku i želji da se odnosi dalje razvijaju i produbljuju.

Kameron Vajli, direktor Džordža Heriota, jedne od najprestižnijih škola u Škotskoj osnovane 1628. godine, na skupu se obratio na srpskom jeziku podsetivši na dane boravka srpskih đaka u ovoj školi.

Svečanost je uveličao i školski orkestar gajdaša obučenih u tradicionalnu škotsku nošnju. Po prvi put položen je i venac Srbije uz vence iz Australije, Novog Zelanda, Kanade i SAD.

Kif je direktoru škole uručio pehar u znak zahvalnosti za učešće na ragbi turniru 2012. u Beogradu, a istim povodom službu je održao sveštenik škotske crkve Angus Morison.

Istoričarka Luiz Miler, zahvaljujući kojoj je priča o srpskim dečacima postala šire poznata, u Nacionalnoj biblioteci Škotske održala je predavanje o njihovom dolasku, navikavanju na nove običaje i kulturu, odrastanju, obrazovanju i povratku u Srbiju.

Posebno zanimljiv deo njihovog života se ticao učenja ragbija u kome su kasnije postali šampioni.


http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/skotska-obelezeno-secanje-na-decake-iz-srbije_725817.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: