Sunday, August 21, 2016

JAVNI ČAS ĐACIMA O SLAVNOJ POBEDI SRPSKIH JUNAKA: U Tekerišu obeležena 102. godišnjica Cerske bitke! / "Kurir" August 19, 2016

Kurir
J.S.S
August 19, 2016

Na 102. godišnjicu od čuvene Cerske bitke više od 300 đaka iz nekoliko gradova Srbije imalo je juče javni čas istorije u Tekerišu kod Loznice, gde je i spomenik srpskim junacima koji su tog avgusta 1914. živote položili za otadžbinu.

Foto: Društvo srpskih domaćina

Na mestu sa koga je malena Srbija zadivila svet i čiji su hrabri ratnici predvođeni generalom Stepom Stepanovićem izvojevali prvu savezničku pobedu u Velikom ratu protiv moćne Austrougarske, o tragičnim i slavnim danima srpske istorije učenike je podučavala prof. dr Mara Radojević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto: Društvo srpskih domaćina
 
Čas je organizovalo Društvo srpskih domaćina, koje veliku pažnju poklanja očuvanju nacionalnog identiteta.
 
-Veliko mi je zadovoljstvo što se okupilo toliko đaka iz Užica, Kuršumlije, Vršca i drugih gradova širom Srbije koji su ovim javnim časom pokazali da Srbija ima budućnost i da će ovi mladi ljudi čuvati tradiciju i identitet našeg naroda – rekao je za Kurir Strain Šuljagić, potpredsednik Društva srpskih domaćina.
 
Foto: Društvo srpskih domaćina
 
Ovaj domaćin iz Užica s ponosom čuva austrijsku pušku „marikerku“ koju je njegov stric Strain te slavne 1914. dobio upravo tu, na Ceru, kada su Srbi do nogu potukli neprijatelja. Strain stariji izadahnuo je na Vidu 1916. i počiva u plavoj grobnici, ali je njegova puška stigla do rodne mu Draglice na Zlatiboru, koju Šuljagići danas čuvaju kao porodično blago.

J.S.S.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

No comments: