Tuesday, September 20, 2016

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ СИТУАЦИЈЕ У КЛУБУ/МУЗЕЈУ СВЕТИ САВА У ЧИКАГУ / 9.септембра [2016] у сали СНО у Чикагу одржан је други састанак свих српских организација и бивших чланова Клуба/Музеја Свети Сава.


The St. Sava Serbian Club and Museum at 448 W. Barry Ave. in Chicago, IL
Photo by Aleksandra Rebic Sept. 12, 2016
 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ СИТУАЦИЈЕ У КЛУБУ/МУЗЕЈУ СВЕТИ САВА У ЧИКАГУ

9. септембра [2016] у сали СНО у Чикагу одржан је други састанак свих српских организација и бивших чланова Клуба/Музеја Свети Сава.

Представницима српске заједнице прва се обратила госпођа Мила Фер Говедарица која је лично познавала др.Драшковића и била члан 50 година, све док је нова упава није избацила. Она је изнела детаље са којима је упозната као и указала на одређене неправилности у раду тренутне управе.

Савет Српских организација је сагласан да Српска заједница у Чикагу мора сачувати задужбину др Драшковића као и зграду Музеја/Клуба Свети Сава. Председник музеја је обећао на састанку 2. септембра да ће организовати састанак у просторијама Музеја Свети Сава на коме ће сви бити добродошли ,све српске организације као и цела српска заједница Чикага. На том састанку управа музеја је обећала да ће одговорити на сва питања. Савет Српских организација предложио је да се тај састанак одржи што пре овог месеца предложени су Септембар 24 / 25 или најкасније 1 Октобра, како овај састанак не би реметило предстојећи конгрес Музеја. Ако управа није у могућности да закаже састанак све организације су спремне да дођу и на конгрес и поставе више десетина питања која муче целокупну српску заједницу у Чикагу.

Председник Музеја је више пута контактиран да закаже обећани састанак али нисмо добили никакав одговор до данас, као ни на многа питања. Оно шта је сигурно управа Музеја планира да прода задужбину др.Драшковића компанији која хоће да сруши кућу и направи зграду са стамбеним објектима.  Представници савета српских организација из Чикага и бивши чланови Музеја су направили листу питања за управу Музеја.

Првих 15 питања за управу клуба/музеја Свети Сава:

1. Да ли сте спремни, да прихватите помоћ српске заједнице у Чикагу, односно ако је могуће спасити музеј и задужбину др.Драшковића на постојећој локацји да ли је управа спремна да то уради?
 
2. На кога се воде папири од куће и где се налазе? (Title)
 
3. Да ли управа има садашњу процену вредности куће (протехлих 6 месеци) и ко је одредио цену продаје?  (House Appraisals)
 
4. Да ли је истина да је део управе односно др.Жика Павловић и Весна Нобле узимали 10% камату на позајмицу коју су дали Музеју?
 
5. Да ли имате буџет , бизнис план за сваку годину од када је председник Живојин Павловић, и зашто управа није успела да смањи дуг, већ се дуг константно повећава и ако се не плаћа порез
 
6. Ако се прода зграда да ли садашња управа прихвата да се формира комисија која ће контролисати новац а која би била саставњена од свештеника СПЦ као и угледних чланова Чикашке српске заједнице? (Trust)
 
7. Колико мишљења односно процена има управа Музеја од различитих компанија у протеклих 6 месеци а која се тичу цене реновирања куће?  Односно одакле се појавила цифра од $500 000?
 
8. Да ли је садашњи председник музеја био члан било које српске националне организације у протеклих 40.година,и ако јесте, у ком периоду?
 
9. Који су месечни приходи а који расходи ? Колико је новца потребно на месечном нивоу да би кућа могла да функционише?
 
10. Да ли је тачно да је већина чланова гласала за то да ниједан члан управе не сме директно да буде укључен у процес продаје, а да је упркос томе управа одредила секретара Весну Нобле да буде агент продаје?
 
11. Зашто није испоштован договор са српским организацијама од пре пар месеци?
 
12. Да ли је управа изнајмњивала собе за становање у згради Музеја ,и ако јесте, где је завршио новац од кирије?
 
13. По нашим сазнањима доста члановба је искључено и забрањем им је приступ. Да ли имате документоване разлоге за избацивање чланова, и да ли су ти чланови били у прилици да се бране од оптужби?
 
14. Зашто није организован ни један већи скуп у циљу сакупљања новца ? (Fundraising)
 
15. Да ли Музеј жели да повећа чланство, и тиме побољша своју материјалну ситуацију?  
Савет српских организација Чикага и забринута Српска зајединца.


Foto: Petko Petrovich generalni sekretar SNO, September 9, 2016
 
Foto: Petko Petrovich generalni sekretar SNO, September 9, 2016
 
Foto: Petko Petrovich generalni sekretar SNO, September 9, 2016
 
Foto: Petko Petrovich generalni sekretar SNO, September 9, 2016

_______________________________________


ОБЈАВА ЗА ЈАВНОСТ САВЕТА СРПСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ЧИКАГА

У име српске заједнице у Чикагу желимо да вас обавестим о састанку одржаном 2. Септембра 2016 у 19:00 часова у дому Српске Народне Одбране на Елстон Аве који је организован због забринутости над судбином Музеја/Клуба Свети Сава.

На састанак су позване све организације из Чикага и околине као и појединци забринути за судбину као и садашња управа клуба ,бивши и садашњи чланови музеја Свети Сава. Састанак је организован у року од само пар дана и сала дома СНО је истински била мала да прими све заинтересоване . Можда по први пут под једним кровом је било преко 10 различитих Српских организација и сви са једним циљем да сазнају тачне информаије и помогну у решењу проблема.

Састанак је трајао преко 3 сата и сви су добили шансу да се јаве за реч, поставе питање и кажу своје искуство или информације о самом Музеју .Сазнали смо много нових информација а многа питања су на жалост остала без одговора. Садашњи председник клуба др Павловић је такође присуствовао састанку али није желео да даје одговоре на мноштво питања које су му постављали представници српских организација. Др.Павловић је изјавио да он не присуствује састанку као Председник Музеја већ само као члан заједнице и тиме збунио све присутне. Председник Др.Жика Павловић је рекао да нема одобрење Управног добора Музеја да даје одговре и да одговоре на сва питања можемо добити у Музеју Свети Сава.

На састанку је констатовано и усвојено следеће:

-Очигледне су неправилности у раду управе Музеја и нетранспарентан приступ решавању проблема и самој одлуци да се прода сам објекат.

-Сазнали смо да су постојала најмање три потенцијана решења како би се сачувала кућа али су одбијена од стране управе Музеја.

-Установљено је да се проблеми представљају већим него што стварно јесу и да поједине неправилости на кући могу да се отклоне за много мање новца.

-Сукоб интереса дела управе који су представљали своју финансијску помоћ Музеју као позајмицу а испоставило се да је уједно тај новац био и инвестиција пошто су узимали са рачуна Музеја камату 10% интереса на позајмљен новац. Секретар организације је уједно и агент некретнина који је и објавио кућу на продају, ово се сматра сукобом интереса.

-Многи биши чланови изјавили су да су избачени из управе Музеја  и да је некима забрањен приступ овом објекту и све у циљу слабљења организације.

Поједине особе које су се јавиле за реч, објасниле су да месецима нису у стању да се учлане.

-На састанку Управног одбора сазнали смо да је 75% чланова Музеја гласало за продају куће, од укупно 62 члана Музеја , састанкује присуствовало свега 18 чланова од чега је 15 гласало за продају а 32 члана није присуствовало већ су послали своја овлашћења. Особе које су послале облашћења су нови чланови учлањени у протекле 2 године. Особе које су гласале за продају су гласале мислећи да ће све бити транспарентно и да ће се испоштовати прдлог који је такође једногласно усвојен, да нико од чланова и управе не сме да буе укључен ни на који начин у градњу или продају Музеја.

-Продаја куће је урађена у тајности, без претходне процене вредности објекта. Такође при крају састанка по ПРВИ ПУТ САЗНАЈЕМО да је управа већ прихватила понуду купца од око $3.900.000,00. Име купца или купаца је тајна за српску заједницу. Као и план шта се планира са тим новцем као и са самом задужбином dr Драшковића.

-Горе наведене сумњиве околности су само један део нетранспарентности рада чланова управе Музеја Свети Сава. Српска заједница у Чикагу предвођена српским организација одлучила је да организује Савет Српских Организација у којем би се налазили представници организација, појединци и представник СПЦ.

Све Српске организације у Чикагу захтевају МОМЕНТАЛНУ ОБУСТАВУ ПРОДАЈЕ МУЗЕЈА СВЕТИ САВА како би се испитале све сумњиве околности и како би добили одговоре на горућа питања.

Српска заједница у Чикагу је предложила доле наведене представнике Српских организација  и цркве.

• Сава Ракочевић,академски сликар и најстарији члан музеја

• Небојша Живковић, Српска Народна Одбрана

• Мирко Симић, Удружење Срба Републике Српске

• Стеван Докић, Крајишки Срби

• Драган Селаковић, Српска Братска Помоћ

• Ранко Дабижијевић, Божур

• Петко Петровић, Срби за Србе

• Милена Татић, Lifeline

• Неша Радовановић, Божур

• Kathy Fanslow- Our Serbs

• Мило Дубак, 28 Јун

• Отац Дapко Спасојевић у име цркве


Сврха Савета Српских Организација је да организује састанак са управом Музеја у просторијама самог Музеја где би добили орговоре на мноштво питања.

У нади да сложна Српска заједница у Чикагу може да нађе решење или барем да покуша да нађе решење. Обавештаваћемо забринуту Српску јавност о новим сазнањима.*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: