Thursday, September 15, 2016

Čas istorije sa Kajmakčalana [1916] / Centralno državno obeležavanje 100. godišnjice proboja Solunskog fronta biće organizovano 16. septembra [2016] na Kajmakčalanu, na vrhu Nidže planine, tik uz graničnu liniju između Makedonije i Grčke. / "Novosti" September 15, 2016

Novosti
Mladen STANČIĆ
15. septembar 2016.

Stogodišnjica vojnih operacija srpske vojske na proboju Solunskog fronta u velikom ratu. Više od 4.600 junaka poginulo u jurišu.

Oštećen- Spomen kompleks

SKOPLjE

CENTRALNO državno obeležavanje 100. godišnjice proboja Solunskog fronta biće organizovano 16. septembra na Kajmakčalanu, na vrhu Nidže planine, tik uz graničnu liniju između Makedonije i Grčke.

Obeležavanju će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će položiti venac na srpskom vojničkom groblju u Bitolju i ispred spomen-kosturnice na Kajmakčalanu na 2521. metru nadmorske visine, gde počivaju kosti srpskih junaka koji su ugradili živote u proboju Solunskog fronta i najavu okončanja Prvog svetskog rata.

Posle niza decenija zaborava nehajnih potomaka, gde je na tom istorijskom stratištu sveštenik davno opojao za pokoj duša poginulih, vek od vojnih operacija će biti obeležen na visokom državnom nivou.

Na tom delu strateškog ratišta, od 12. septembra do 3. oktobra 1916. godine vođene su žestoke, presudne i bespoštedne borbe između srpske vojske i bugarsko-nemačkih snaga. Operacije su okončane razbijanjem neprijatelja, oslobađenjem Bitolja u okviru proboja Solunskog fronta kao uvoda u uspešno rešenje Prvog svetskog rata.

Na tom strateškom masivu, gde su Srbi, na toj "kapiji slobode", kako su ga zvali, zbog ponovnog ulaska u otadžbinu, platili najvišu cenu moćnim svetskim "krčmarima", 18. septembra 1916. vojnici Prve srpske armije - Drinske, Dunavske i dela Timočke divizije, zauzeli su strateški vrh Sveti Ilija - Kajmakčalan.

Više od 4.600 srpskih vojnika je u tim operacijama poginulo.

Kralj Aleksandar sa vojnicima na Solunskom frontu

Na taj dan, povremeno i namenski preko godine, u spomen-kapelicu dolaze retki potomci, planinari, sa ove ili one strane sada makedonsko-grčke državne međe da zapale sveće za pokoj duša slavnih predaka, tamjanom okade njihove kosti u kosturnici ispod spomen-kapele.

Impozantan spomen-kompleks na Kajmakčalanu naredbom kralja Aleksandra Karađorđevića podignut je 1928. u čast slavne pobede srpske vojske. Čine ga spomen-kapela, kosturnica-kripta, kombanarija, molitveni dom, bolnica dr Arčibalda Rajsa i stražarska kuća.

PREDSEDNIK ODAJE POČAST

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić boraviće u dvodnevnoj radnoj poseti Grčkoj i Makedoniji povodom obeležavanja stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu, 15. i 16. septembra. Prvog dana posete Grčkoj, Nikolić će odati počast srpskim vojnicima sahranjenim na savezničkom groblju iz Prvog svetskog rata "Zejtinlik" u Solunu, dok će sutradan učestvovati u ceremoniji obeležavanja stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu i položiti venac na spomen-kosturnicu u okviru srpskog vojničkog groblja u Bitolju.

LjUDSKI NEMAR

OVAJ impozantni kompleks je podignut na velikoj nadmorskoj visini i zbog surovih klimatskih uslova i vremenskih oscilacija, ozbiljno je oštećen. Tome je, nažalost, kumovao u dobroj meri i ljudski faktor, nebriga i nemar, "uprkos izuzetno stabilnoj i dobro izvedenoj građevinskoj konstrukciji svih objekata".


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:625269-Cas-istorije-sa-Kajmakcalana


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: