Friday, November 11, 2016

Slavimo Dan primirja, Vučić položio vence / "Mondo [Agencije]" / November 11, 2016

Mondo
Agencije
Nov. 11, 2016

U Srbiji je danas državni praznik i neradni dan povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se u Srbiji obeležava od 2012. godine.

Foto: Tanjug, Sava Radovanović

Počasti borcima palim u Prvom svetskom ratu odaće u Beogradu predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson, ambasadori Francuske i Nemačke Kristin Moro i Aksel Ditman, članovi Vlade Srbije, gradski čelnici.

Vučić je na Novom groblju vence položio na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Polaganju venaca, kojem je prethodilo intoniranje himne i minut ćutanja, prisustvovali su i ministar za rad zapošljavane boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar odbrane Zoran Đorđević.

Vučić je zajedno sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom vence položio i na groblju Komonvelta, takođe u kompleksu Novog groblja u Beogradu.

Foto: Tanjug, Milutin Marković

Nikolić je na Avali položiti venac na Spomenik Neznanom junaku.

Nikolić je uz intoniranje himne i postrojenu gardu Vojske Srbije venac položio u pratnji ministra Đorđevića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.

"Danas obeležavamo godišnjicu prestanka Prvog svetskog rata. Rata u kome su Srbi bili heroji. Rata za koji bi Srbi voleli da se nikada nije vodio. Da više nikada ne ratujemo kako bismo svojoj deci omogućili život u miru i blagostanju", napisao je Nikolić u spomen knjizi.

Na vencu koji je položio predsednik pisalo je "Junacima Velikog rata - ponosni potomci".

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu na Francuskom vojnom groblju u Beogradu vence su položili ambasadori zemalja učesnica tog rata.

Vence su položili ambasadorka Francuske Kristin Moro i ambasadori SAD Kajl Skat, Nemačke Aksel Ditman, sef Delegacije EU Majkl Devenport, Kanade Filp Penington, Belgije Leo Daes, ambasadorka Australije Džulija Fini...

Himne Srbije i Francuske izveo je hor Francuske škole u Beogradu kao i pesmu "Kreće se lađa Francuska", a učenici te i Nemačke škole u Beogradu pročitali su imena 20 vojnika sahranjenih na francuskom vojnom groblju, kao i imena francuskih vojnika koji su poginuli od prošlog 11. novembra.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine smatra se i danom kapitulacije Nemačke.

Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, postupanje tokom primirja.

Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat - Versajski ugovor.

Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma.

U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu pripadnici Garde Vojske Srbije su juče u Kalemegdanskom parku u Beogradu ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.


http://mondo.rs/a955430/Info/Srbija/Dan-primirja-u-Prvom-svetskom-ratu-neradan-dan-u-Srbiji.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: