Sunday, November 13, 2016

VIDEO / Дигитализована база података чланова удружења носилаца АЛБАНСКE СПОМЕНИЦE 1915–1916!

 

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата

СВОЈИМ РАТНИМ ДРУГОВИМА АЛЕКСАНДАР ЗА ВЕРНОСТ ОТАЏБИНИ

 

Дигитализована база података чланова удружења носилаца Албанске споменице 1915–1916.

Са великим задовољством, по први пут у јавности, а након 100 година од почетка Великог рата, учинили смо доступним и дигитализовали персоналне картоне носилаца Албанске споменице - Српских јунака Великог рата, чланова удружења носилаца Албанске споменице 1915-1916.

Албум сећања Вам пружа могућност да погледате подаке и евиденционе картоне за оне носиоце Албанске споменице који су постали чланови удружења носилаца Албанске споменице након његовог оснивања 1967. године. У то време велика већина чланова удружења припадали су старосној групи између 70 и 85 година.

Дигитализација базе података реализована у сарадњи са Удружењем Меморијална галерија битке на Дрини 1914.

Пројекат дигитализације подржало Министарство рада,запошљавања и социјалне политике.

АЛБАНСКА СПОМЕНИЦА

 

Указом од 5. априла 1920. године, као сећање на повлачење кроз Албанију у Европском рату 1915. године, установљена је Албанска споменица.

 

По овом Указу, право на Споменицу имали су сви који су били на војној дужности приликом преласка Албаније, као и чланови страних војних мисија који су се заједно са српском војском повлачили преко Албаније. Споменица је у облику двоглавог орла са српским штитом на грудима и краљевском круном на горњем делу. На њеном аверсу, испод орла је медаљон уоквирен ловоровим венцем са профилом главе Александра Карађорђевића, уоквирено натписом: СВОЈИМ РАТНИМ ДРУГОВИМА АЛЕКСАНДАР. На реверсу је натпис у три реда: ЗА ВЕРНОСТ ОТАЏБИНИ. Указ је предвиђао ковање Споменице од бронзе (медаљон) и посребреног платинираног двоглавог орла димензија 32х28 милиметара и ношење у моарираној пантљици зелене боје са две црне ивичне пруге, ширине 36 милиметара и дужине 50 милиметара.

 

Париска фирма АРТИ БЕРТРАН прихватила се израде ових Споменица, али са извесним одступањем у погледу материјала (двоглави орао је израђен од посребреног цинка, а медаљон од месинга), затим димензија одличја (висина је 49 милиметара) и траке (ширина 26 милиметара).

 

Указом од 6. новембра 1921. године Споменицом је одликовано 142.148 официра, подофицира, каплара, редова, обвезника чиновничког реда и свештеника. Наредбом од 6. марта 1940. године одликовани су сви припадници црногорске војске који су остали и даље на војној дужности са српском војском на Солунском фронту. Албанска споменица је додељивана указом краља Александра I Карађорђевића, а на предлог министра војске и морнарице, са декретом који је рађен по нацрту Ђорђа Чарапића, репродукован у Војном географском институту у Београду.

 

Поносни на славне претке позивамо вас да у нашој бази података, путем интернета, потражимо њихова имена и у њиховим делима нађемо подстрек за будући рад на корист и понос сваког од нас и целе Отаџбине.

 

Позивамо вас да се заједно одважимо на изграђивање културе сећања као прворазредног цивилизацијског изазова у времену у којем живимо.

 

Потражите свог претка, Хероја Великог рата!http://slavnimprecima.rs

http://xn----7sbbgqqcsmdf1anf9f.xn--90a3ac/

http://xn----7sbbgqqcsmdf1anf9f.xn--90a3ac/NosiociSpomenice

*****

VIDEO:

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата
 
https://youtu.be/ozlcXi6aD5c*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: