Friday, February 3, 2017

Otvorena izložba 'Slikari/Ratnici/Svedoci' u Galeriji SANU [posvećena obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata] / "Blic" [Tanjug] Feb. 1, 2017

Blic
[Tanjug]
February 1, 2017

Otvorena izložba 'Slikari/Ratnici/Svedoci' u Galeriji SANU

Izložba "Slikari/Ratnici/Svedoci", posvećena obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, otvorena je večeras u Galeriji Srpske akademsije nauka i umetnosti.

Foto: D. Kujundžić / Tanjug
 
Izložba je realizovana u okviru saradnje Muzeja savremene umetnosti i Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti, a do 2. aprila posetioci mogu da pogledaju dela Nadežde Petrović, Koste Miličevića, Mališe Glišića, Milana Milovanovića, Miloša Golubovića, Vladimira Becića, Vase Eškićevića, Vase Pomorišca, Paška Vučetića, Živorada Nastasijevića, Natalije Cvetković, Mihaila Milovanovića, Veljka Stanojevića, Dragomira Glišića i drugih.

Predstavljene su i autorske fotografije Vladimira Becića, Miloja Igrutinovića, Riste Šukovića, Riste Marjanovića, Stanislava Krakova, đorđa Stanojevića, Andre Popovića, Dragoljuba Pavlovića, Jovana Lovčevića, zatim dela Katarine Šturceneger, Arčibalda Rajsa, Samsona Černova, Arijela Verdžisa, Andre Taponijea.

Foto: D. Kujundžić / Tanjug
 
Autor celokupnog projekta je Žana Gvozdenović, dok je autor segmenta o ratnim fotografijama Milena Marjanović. Dizajn potpisuju Nenad Marković i Andreja Nježić.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić rekao je, otvarajući izložbu, da ima utisak da je Platon bio u pravu kada je iz idealne države prognao umetnost, jer ona nesumnjivo raznežava građane.

"Ali umetnost je i jedini mogući otpor mračnoj realnosti i zlu sa samo izvesnim izgledom na uspeh. Ova izložba nas suočava sa grotesknošću, sa paradoksom da je i u viru smrti neko ipak pevao dajući tom opštem stradanju neočekivanu estetsku dimenziju, a ne samo dokument za nezaboravljanje", istakao je on.

"U istom rovu nalazimo kičicu i kuršum, nož i fotoaparat, obezbeđujući čudnu logoku za još čudnije znaimanje - slikar ratnik, a ne bi nas začudila ni tupa olovka u susednoj rovovskoj pasareli za pesnika ratnika", primetio je Kostić.

Foto: D. Kujundžić / Tanjug
Autorke izložbe "Slikari/Ratnici/Svedoci" Žana Gvozdenovic i Milena Marjanović
 
On je rekao da dok ceo svet zna da je u opkoljenom Lenjigradu Šostakovič pisao prva tri stava Sedme simfonije, da bi kasnije bio prebačen u Samaru, dela službenih ratnih slikara, službenih fotografa srpske vojske, dopisnika i fotoamatera, ali i slikarki i dobrovoljnih bolničarki, kao i dela drugih umetnika učesnika u ratu, tek danas govore o trijumfu volje.

"Ona govore o uspešnom bekstvu kreativnosti pred neizbežnom smrću i pobedi erosa nad tanatosom u trenutku njegovog svekolikog trijumfa s tim što oni nisu nigde prebačeni i nisu imali svoju Samaru sem grobova u okolini Valjeva ili na putu sopstvenog egzodusa", kazao je Kostić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je na otvaranju da su "Slikari/Ratnici/Svedoci" izložba duboke simbolike i izuzetnog značaja i da izložena dela ostaju kao uspomena i opomena na veličanstvenu, tragičnu, ali ipak veliku istoriju.

"Na površinu su iz arhiva i zbirki izronile impozantne i tragične slike srpske prošlosti. Slikari impresionisti i postimpresionisti, koji su u tragičnim okolnostima Prvog svetskog rata pokazali svoj talenat u nemogućim, gotovo neljudskim uslovima, jesu tužno i veliko podsećanje na to šta je bila Srbija i šta je bio naš narod i sa kakvim se istorijskim izazovima suočavao", ocenio je Vukosavljević.
 

http://www.blic.rs/kultura/vesti/otvorena-izlozba-slikariratnicisvedoci-u-galeriji-sanu/f7jjq8n


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: