Friday, March 17, 2017

NAUČNI SKUP O TOPLIČKOM USTANKU PRIVUKAO ISTORIČARE IZ ČITAVOG SVETA / "Прокупље на длану" Feb. 24, 2017

Prokuplje na dlanu
Аутор: Biljana Roganović
February 24, 2017

NAUČNI SKUP O TOPLIČKOM USTANKU PRIVUKAO ISTORIČARE IZ ČITAVOG SVETA

Naučni skup o Topličkom ustanku! Foto:Narodni muzej Toplice
 
Dvodnevni naučni skup na kojem se govori o Topličkom ustanku privukao je pažnju istoričara iz čitavog sveta . Ukupno u njemu učestuje četrdeset i jedan istoričar. Oni su sa različitih aspekata tumačili uslove koji su doveli do ustanka, sam tok ove u to vreme jedine oslobodilačke borbe u okupiranoj Evropi i ono što je usledilo nakon njega. Direktor Narodnog muzeja Toplice i viši kustos istoričar Darko Žarić kaže da je Muzeju u i Prokupqu velika čast da ugosti istoričare iz čitavog sveta.
 
 
 
- Ratnici iz Topličkog ustanka i 8.767 ubijenih Srba u ustanku zaslužili su da se na neki način odužimo njihovim žrtvama koje su podneli u ustanku. Učešćem na ovom skupu i prezentacijom svojih radova, istoričari će dati svoj doprinos u obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka- nagalsio je Žarić.
 
Ono što je važno je činjenica da će se nakon ovog skupa štampati Zbornik.
 
- Mnoge vojske, nepozvane i nedobronamerne su vekovima prolazile ovim krajem, osvajale ga i rušile. Naravno, ostajali su ožiljci, da stanovnike podsećaju, s vremena na vreme, na ono što je nekad bilo. U zborniku koji ćemo objaviti nakon ovog skupa pokušaćemo da osvetlimo neke detalje iz ustanka koji nisu dovoljno obrađeni. Samo ono što je zapisano, ostaje u sećanju jednog naroda. Objavljivanjem u zborniku sačuvaćemo od zaborava, a ono što je već zaboravljeno biće zapisano- dodao je on.
 
Naučni skup su organizovali Narodni muzej Toplice, Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije i Istorijski arhiv ,,Toplice“ uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

No comments: