Monday, August 14, 2017

DIRLJIVA PRIČA IZA OBJEKTIVA: Neverovatna sudbina čoveka koji je USLIKAO najpoznatiju fotografiju iz PRVOG SVETSKOG RATA / "Dnevno" July 4, 2017

Dnevno
Autor: A. B.
July 4, 2017

DIRLJIVA PRIČA IZA OBJEKTIVA: Neverovatna sudbina čoveka koji je USLIKAO najpoznatiju fotografiju iz PRVOG SVETSKOG RATA

Malo je stranaca koji su i u najtežim trenucima u istoriji srpskog naroda ostali uz njega. Samson Černov, ratni fotograf i snimatelj ruskog porekla, jedan je od njih. Ovo je priča o njemu i njegovoj najpoznatijoj ratnoj fotografiji.


Samson Černov je imao samo 25 godina kada je kao dopisnik ruskih novina stigao u Srbiju da "pokriva" Prvi balkanski rat. Adrenalin, rad na terenu i stalna opasnost, ali i hrabrost i duh naroda mora da su se mnogo dopali mladom fotografu jer je i posle rata rešio da ostane u Srbiji.

Tu je i dočekao 1914. i početak do tada nezapamćenog stradanja – Veliki rat.


Samson Černov
 
Nakon izbijanja Prvog svetskog rata, Černov je sa Francuzom Anrijem Barbisom dobio automobil i vozača, kako bi što lakše obavljao svoja zaduženja. Tako je i snimao zločine austrougarskih jedinica u Mačvi i Posavini.

Ipak, u septembru 1914. vrhovna komanda srpske vojske priključila ga je filmskoj ekipi Đoke M. Bogdanovića koja je bila zadužena da ovekoveči dešavanja na frontu na Savi.

Tako su i nastale čuvene fotografije razorenog Šapca, prelaska srpske vojske preko Save, okupatorskog uništavanja Beograda... kao i slavna fotografija Dragutina Matića "Izviđača" koji negde na Drini, pre povlačenja srpske vojske preko Albanije, pomno prati neprijateljska kretanja.

A najgore je tek dolazilo...

Černov nije napustio Srbiju ni kada je krah postao izvesan. Sa vojskom, državnim vrhom i dobrim delom stanovništva, deleći nesreću i opštu nemaštinu, prešao je preko Albanije svojim objektivom večno ovekovečivši stradanje i patnju izbeglica iz Srbije.

Sa kolekcijom svojih fotografija, Černov po dolasku na Krf putuje u London kako bi svet upoznao sa nezapamćenom nesrećnom Srbije, a po povratku traži da bude kršten i primi pravoslavnu veru (izvorno je bio Jevrejin).

"U izgnanstvu", fotografija Samsona Černova iz 1915. godine, Foto: Wikipedia

Samson Černov je kršten na Krfu 1916. godine kada je dobio ime srpskog regenta Aleksandra Karađorđevića.

Nakon revolucije u Rusiji 1917. godine više nije mogao da se vrati u domovinu, pa je odlučio da uzme francusko državljanstvo.

Černov je neumorno radio kako bi svet priznao stradanja Srbije i poslao pomoć. U martu 1918. otputovao je u Njujork i organizovao izložbu fotografija. Akcija je privukla veliku pažnju medija, pa je Njujork Tajms zatražio i intervju sa "čuvenim fotografom sa Balkana". Međutim, u njemu, Černov je jako malo govorio o sebi, a mnogo više o Srbiji, Albanskoj golgoti i ostarelom kralju Petru koji deli sudbinu svog naroda. Tokom čitavog boravka u Americi nosio je uniformu kapetana srpske vojske.

Još jedna legendarna fotografija Samsona Černova, "Kralj Petar na bojištu", fotografisana kod Darosave 1914. godine, Foto: Wikipedia
 
 
A onda je došao i taj dugo sanjani trenutak slobode... Srbija je pobedila, a vojska se pobedonosno vratila u domovinu. Ironično, Samsona Černova tada je zadesila slična sudbina kao i Arčibalda Rajsa... zaborav.


http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/zanimljivosti-iz-istorije/102792/dirljiva-prica-iza-objektiva-neverovatna-sudbina-coveka-koji-je-uslikao-najpoznatiju-fotografiju-iz-prvog-svetskog-rata


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: