Thursday, November 2, 2017

ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА! / 1. Новембар 1918.na Facebook.
November 1, 2017


ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА

"Престоница Србије ослобођена је на данашњи дан 1918. године после трогодишње окупације у Првом светском рату.

"Српска Прва армија под командом Војводе Петра Бојовића ослободила је у Првом светском рату Београд, прешавши 500 километара под борбом за само 45 дана, у силовитом напредовању после пробоја Солунског фронта. Последњи окупаторски војници повукли су се преко понтонских мостова на Сави у Земун у рану зору.

"Ове трупе успеле су да за свега месец и по дана од пробоја Солунског фронта, у ноћи између 14. и 15. септембра, ослободе целу тадашњу Србију и 1. новембра освану на улицама главног града и тако продру чак 600 километара у дубину окупиране територије.

"Прва армија је од 4. октобра до 1. новембра 1918. ослободила све веће градове тадашње Краљевине Србије и наставила ка северу, широким фронтом преко Саве и Дунава. После осам дана, 9. новембра 1918. од Аустроугарске војске ослобођен је Нови Сад, а цела Србија је била слободна 3. новембра.

"Командант савезничке војске маршал Франш д'Епере, плашећи се већих губитака, послао је категорично наређење да српска Прва армија обустави гоњење или бар сачека делове Друге српске армије, опомињући да Бојовић "иде у авантуру која ће компромитовати цео наш успех"...

"Бојовић и његови војници као да то не чују: 1. новембра 1918. године умарширали су у Београд и у наступању преко Дунава и Саве ослобађају Банат, Бачку, Срем, Славонију, Корушку.

"Поводом ових победа, које су изазвале велике симпатије у целом свету, европски листови су писали да су Срби, ослобађајући своју земљу у току офанзиве остварили "највеће напредовање савезника у овом рату", а неки и подсећали да ни чувена француска коњица није могла да стигне Бојовићеву пешадију.

"Војни историчари се слажу да су ове операције имале значаја за бржи завршетак Првог светског рата, а да је командовање њима био зенит Бојовићеве војничке каријере."

Србија eвропска Краљевина
na Facebook.
November 1, 2017


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: