Thursday, February 22, 2018

Zapušten dom junaka Dragutina Matića: Raspada se rodna kuća čuvenog solunca / "Republika" Dec. 8, 2017

Republika
AUTOR: Dragana SIMIĆ
December 8, 2017

Zapušten dom junaka Dragutina Matića: Raspada se rodna kuća čuvenog solunca

Umesto muzeja ili istorijske tačke s koje će kretati turističke edukativne ture o srpskom herojstvu, na samom kraju Ulice Maršala Tita kraj potoka prazna i oronula stoji kuća najpoznatijeg solunca.

Trošno: Kuća junaka Dragutina Matića
Foto: Safari Klub D.M. Car
 
Oronula trošna kuća urasla u koprive, razbacane stvari i krov koji je pao na krevet na kom je nekada spavao najčuveniji srpski vojnik iz Prvog svetskog rata bruka su našeg društva. Ovu tragičnu sliku doma Dragutina Matića obišli su i članovi niškog kluba Safari na ekspediciji "Putevima srpske vojske".
 
Uništeno: Stvari su razbacane po podu (1)
Foto: Safari Klub D.M. Car
 
TUŽAN PRIZOR
 
Vlasta Stanojević, član kluba Safari, kaže za Srpski telegraf da su na svom putu još 2014. godine naišli na tužan prizor kuće koja propada, a koja je pripadala čuvenom soluncu.
 
- U velikoj sobi Dragutinove kuće krov se srušio. Tamo smo pronašli i vojnički sanduk sa njegovim ličnim stvarima, starim novčanicama, kilogramom-dva pasulja. U desnom uglu sobe nalazi se polica sa starim posuđem, a stvari sa zidova su razbacane po podu - opisuje Stanojević.
 
On dodaje da ovakvo mesto ne sme da propada i da država i Srbi ne smeju da zaborave ličnost sa slike koja je obišla svet.

Trošno: Kuća junaka Dragutina Matića
Foto: Safari Klub D.M. Car
 
Iz opštine Gadžin Han kažu da neće zaboraviti jednu od najznačajnijih ličnosti ovog kraja, te da neće odustati od ideje da se kućna slavnog vojnika pretvori u muzej. Ipak, čitavu proceduru, kako kažu, koči nasledni postupak.
 
Počast Matiću odata je podizanjem spomenika na trgu ispred opštine Gadžin Han
 
- Da bi kuća Dragutina Matića postala vlasništvo naše opštine, najpre mora da se okonča nasledni postupak. Čekamo da se taj problem reši, a onda ćemo njegovu kuću pretvoriti u muzej - poručuju iz opštine Gadžin Han.
 
Dragutin Matic
Solunac "Oko Sokolovo"
 
Oko sokolovo, kako su zvali Dragutina pre nego što je javnost saznala o kome je reč, simbol je odanosti otadžbini, kao i herojstva i nepobedivosti. Priča se da ni sam Matić punih 50 godina nije znao da njegova ratna slika kruži svetom. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je ovaj srpski junak značajan za srpsku istoriju, te da se zalažu da se njegova kuća očuva i zaštiti.

Uništeno: Stvari su razbacane po podu (2)
Foto: Safari Klub D.M. Car
 

Vulin: Vrednosti Srbije treba negovati

 

- Podržavam svaku inicijativu koja neguje i čuva istorijske i kulturne vrednosti Srbije. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će dati svoj doprinos u obnovi kuće srpskog borca u blizini Gadžinog Hana u skladu sa mogućnostima i zakonskim ovlašćenjima. Da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čuvaju tradiciju i sećanje na sve srpske vojnike koji su učestvovali u našim oslobodilačkim ratovima govori i to da smo ove godine rekonstruisali put ka rodnoj kući heroine Milunke Savić u selu Koprivnica kod Jošaničke banje i put do rodne kuće vojvode Petra Bojovića u selu Miševici kod Nove Varoši - poručuje Vulin.

 

- Značaj Dragutina Matića, srpskog heroja koji je dostojanstveno branio otadžbinu kako u balkanskim tako i u Prvom svetskom ratu, apsolutno je neosporiv. U znak poštovanja prema njemu, 2015. godine na zgradi Doma Vojske Srbije u Beogradu je otkrivena ploča sa njegovim likom. Spomen-ploču otkrio je za Dan državnosti tadašnji predsednik Republike Srbije - poručuju iz ministarstva Zorana Đorđevića.


Oronulo: Krov se srušio na krevet u kom je spavao srpski borac.
Foto: Safari Klub D.M. Car
 
Počast Matiću odata je podizanjem spomenika na trgu ispred opštine Gadžin Han. Otkriven je 1998. godine, kada je proslavljeno 80 godina od oslobođenja Srbije.
 
-Rođen 10. januara 1888. u Kaletincu (opština Gadžin Han)
-Početkom 1910. odlazi u Beograd na odsluženje vojnog roka
-Bio je učesnik prvog i drugog balkanskog rata
-1914. treći put odlazi na vojni front
-Zbog hrabrosti postavljen za izviđača u Prvom svetskom ratu
-Između dva svetska rata bio je biran za opštinskog odbornika
-Njegova čuvena fotografija je dugo nazivana "Oko sokolovo" ili "Srpski izviđač" jer se nije znao  identitet vojnika koji je na njoj prikazan


http://www.republika.rs/vesti/drustvo/30261/zapusten-dom-junaka-dragutina-matica-raspada-rodna-kuca-cuvenog-solunca


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: