Friday, March 2, 2018

Peticija / "Помозите Петровграду да врати своје име" / Удружење Петровград

 Petrovgrad (Zrenjanin) / Foto: Jovan Njegovic Drndak
 
"Успомена на неизмерну жртву и даље је жива у срцу Српског народа и свих оних који су волели и воле Србију. Наш је и велики Михајло Пупин србин светског гласа који је прославио Банат и чијим залагањем су се Банаћани припојили матици Србији. Не заборавимо светле примере нашег народа не заборавимо жртве са Цера и Кајмакчалана које су уграћене у биће наше државе и народа. Можемо ли се одрећи Уроша Предића, Ђуре Јакшића и Пупина, можемо ли се одрећи Бранка Радичевића и Доситеја Об...радовића да ли ће нам потомство опростити ако не будемо достоји страшне жртве наших предака, хоћемо ли стајати поносно или ћемо остати робови у сопственој земљи. Име краља Петра првог, симбол је вековне тежње српског народа за уједињењем и данас нас презиром питају колико кошта та српска крв да је платимо, покажимо пред светом да српска крв није на продају!

"Петровграђани су 27 марта 1941 изашли на улице носећи слике краља Петра другог, слике косовских мученика и заставу Србије, показујући свој став према нацизму.

"Одмах по окупацији окупатор је правио спискове непријатеља Хитлеровог Рајха, на том списку били су и комунисти и четници, слободни зидари и јевреји, роми и страни држављани, водећи Срби и југословенски добровољци, били су сви они који су слободу видели у борби против завојевача и били су спремни за ту идеју да положе и своје животе. Комунистичке власти скривале су имена стотина Срба из Петровграда који су стрељани као таоци или убијени у борби са немцима. Враћање имена је и сећање на све Петровградске мученике и борце против нацизма одлучујмо о будућности Србије, градимо је као што су је градили Михајло Пупин без којега Банат не би био у Србији, Ђура Јакшић који је певао Српском роду и Урош Предић који је био и остао поносни син ове Банатске Земље, много је царева краљева и владара али је један Краљ Петар! Вратимо понос Србији Вратимо име, народ без имена не постоји, потпишите петицију да се врати ПЕТРОВГРАД."

Jovan Njegovic Drndak
March 2, 2018

_____________________________________________


Помозите Петровграду да врати своје име.

Исправимо неправду коју су нацисти учинили приликом окупације нашег града рушећи споменик Краљу Петру Ослободиоцу и мењајући његов предратни назив Петровград у Großbetschkerek - Велики Бечкерек, као и ону коју су после рата учинили комунисти дајући назив граду по њиховом партијском покрајинском секретару Жарку Зрењанину.

 

Удружење Петровград

 
https://www.peticije24.com/pomozite_petrovgradu_da_vrati_svoji_ime*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: